пожарм Варна, апартамент, деца, сами

След пожара във Варна: Разследват умишлен палеж

Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара във Варна, при който загинаха две малки деца. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и директорът на Областна дирекция на МВР-Варна старши комисар Атанас Михов.

„Смятаме, че пожарът, при който загинаха две деца, е възникнал в резултат на човешка дейност“, обявиха разследващите.

И допълниха:

„По отношение на пожара – смятаме, че е възникнал в резултат на човешка дейност. Дали е умишлено, или по непредпазливост ще се изясни в хода на разследването. Установено е огнището на помещение, то е там, където са се намирали двете деца“, поясни окръжният прокурор.

Те опровергаха по-рано появилата се информация, че се води разследване за умишлено убийство.

„При потушаването на пожара в жилището са немерени телата на две деца. Самоличността им е установена. Те са 1 и 4 години. Започнато е досъдебно производство за извършен палеж, следствие на което е настъпил смъртта на 1 и повече лица. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 г. Извършен е оглед. Назначени са съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи. Целта е да се установят причините за настъпилата смърт на двете деца и причините, поради които е възникнал пожарът“, обясни Конов.


По-малкото дете е загинало в следствие на вдишване на дим, казаха още разследващите.

„Съдебните медици ще започнат и втората аутопсия. За умишлено убийство не можем да говорим в случая, тъй като по отношение на едното дете причините са установени, но не и при второто. Не мога да дам такова становище към настоящия час“, каза още Конов.

Трагедията се е случила около 22.00 ч. снощи, в апартамент на 1 етаж в блок 406. Бащата се е върнал в жилището минути по-късно и е подал сигнал. След броени минути на място са пристигнали екипи на пожарната и линейки, но децата са починали.

Родителите живеят от година и половина на адреса, като от известно време е спряно електрозахранването поради неплатени сметки, обясниха още разследващите.

Експлозията, която са чули съседите, е била от малка газова бутилка, но в следствие от пожара, а не причинена от него.

По време на инцидента, майката е била в апартамента. Бащата е бил навън, прибрал се е и е извел майката. Опитали са се да изведат децата, но безуспешно. Към момента родителите са задържани. Те са познати на полицията, като тепърва ще се изследва тяхното психическо здраве и поведението им.

С майката се водят активни разговори, като тя променя непрекъснато версията си.

Родителите са посещавани от социалните служби, но няма данни да са малтретирали децата си, допълниха властите.

Разследващите подчертаха, че цялата налична до момента информация е в начален етап и в хода на разследването новите факти и доказателства могат да доведат до промяна в информацията по случая.

- реклама -