зетресение жертви Кос Гърция

Загиналите след земетресението в Егейско море са двама мъже

Силното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в Егейско море в ранните часове на петък, отне живота на двама души.

Кметът на град Кос потвърди пред местни медии, че жертвите са двама мъже. Единият е 27-годишен швед, а другия мъж от Турция на 39 години.

Те са били затрупани от паднал таван в бар на острова.


Според пожарникарите барът, който е намира в центъра на град Кос буквално се е разпаднал в резултат на труса. Двете жертви са били ударени от отломки, разказа журналист пред Skai. По данни на говорител на гръцкия флот броят на ранените надхвърля 200 души.

Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос.
Гръцките средства за масова информация привеждат данни за огромни материални щети в засегнатите региони. Според местна новинарска агенция пристанището на остров Кос е силно повредено в резултат на земетресението.
На остров Родос няма доклади за жертви или сериозни щети. Въпреки това туристите и жителите на острова са стресирани след преживяното. Мнозина са прекарали безсънна нощ.
В сеизмологична станция в гръцката столица Атина отчетената сила на земетресението е от шеста степен по скалата на Рихтер.

Кос привлича млади туристи и във върховия сезон има капацитет от около 100 000 легла, съобщи местната полиция и добави, че над 85% от леглата в момента са заети.

Пристанището на Кос беше затворено и няма достъп до него. Два хеликоптера бяха изпратени да транспортират ранените до близкия остров Родос.

- реклама -