Зафиров: БСП може да подкрепи технически кабинет без политически лидери

Възможно е БСП да подкрепи технически кабинет без политически лидери.

„Възможно е да подкрепим кабинет,

стига той да отговаря на нашите виждания”. Това заяви в ефира на NOVA Атанас Зафиров от ръководството на БСП. Той потвърди, че става въпрос за технически кабинет, без политически лидери.

„Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов”, каза Зафиров. Запитан дали ще застанат зад правителство, ако то е с мандат на ГЕРБ, Зафиров отговори:

„Все с някакъв мандат трябва да бъде”

„Тези неща, които говоря, са с голяма доза условност, тъй като решенията ще ги взимат нашият Национален орган и парламентарната ни група, която още не е ясно в какъв състав ще бъде”, каза Зафиров.

На въпрос дали е от значение ще предлага ли БСП експерти, Зафиров каза: „Това е процедура, която трябва да бъде уточнена.

При всички положения, ако партията ни подкрепя

такъв кабинет, трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които провежда този кабинет”, каза Зафиров.

„Дълбоко съм убеден, че правителството трябва да бъде подкрепяно по възможност от всички политически сили в това НС. Това е по-добрият вариант. Нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент и

раждане на истински политически чудовища.

На тези избори това само беше загатнато” каза Зафиров.

Оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията, коментира още той. „Смятам, че това е нормалното поведение на политически лидер на партия, която е загубила изборите”, каза Зафиров. И допълни, че не е коментирано дали

Нинова пак ще се кандидатира за поста.

„Не сме коментирали това на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро, което не беше леко на фона на резултатите. Смятам, че оставката ѝ е искрена”, каза Зафиров.

„Така или иначе, мандатът на Нинова изтича след няколко месеца. Нормалната процедура, разписана в устава, е при доброволно подадена оставка да се избира някой от заместниците, който да довърши мандата. Аз лично до края му ще продължа да участвам в работата на това ръководство”, заяви Зафиров.

„Не само ние губим гласове.

Но при нас тези процеси са по-видими, повтарят се, което показва тенденция”, коментира Зафиров. Относно призивите за незабавно свикване на Конгрес на партията, политикът заяви, че се надява на Националния съвет да се получи смислена дискусия по въпроса. Запитан дали Крум Зарков може да оглави партията, или пък отново Сергей Станишев, Зафиров каза, че последните няколко

кампании не ги е виждал в действие.

„Кой как ще се връща, си е негов проблем. Убеден съм, че следващото ръководство на партията, дори и временното, трябва да подаде ръка на всички, които са обидени, засегнати, пренебрегнати, загубили участие в активния живот на партията”, каза Зафиров.

„Ако някой си представя, че БСП е отслабена и ще е лесна плячка – това няма да бъде допуснато. Има кръгове и среди, които се опитват да овладеят БСП, да я направят послушна”, каза Зафиров.

- реклама -