Заев Македония правителство Договор Гърция име

Заев призова македонците да участват в референдума на 30 септември

Македонският премиер Зоран Заев призова днес гражданите на Република Македония да гласуват на референдума, насрочен на 30 септември, като подчерта, че сега е моментът всеки гражданин на страната да поеме отговорност за бъдещето, предаде агенция МИА.

„Всеки от нас е длъжен да поеме отговорността за своето бъдеще и за бъдещето на своята страна. Вашият глас е ваше право. Не позволявайте някой да злоупотреби с вашето право“, заяви Заев на пресконференция, на която беше придружен от всички министри в правителството, цитиран от БТА.

Премиерът подчерта, че гражданите не бива да позволяват някой да ги разколебае да изразят мнението си за договора с Гърция за новото име Република Северна Македония и за членството на страната в Европейския съюз и НАТО. Той добави, че правителството ще зачете резултата от демократичното гласуване, независимо какъв е той.

„Сега е време за решение. Спомнете си референдума от 1991 г. /за независимост от бивша Югославия/, голямо решение на голям държавотворен народ, който избра своето бъдеще, избра независимата държава. Тогава показахме, че сме народ, който се учи от историята, за да не повтаря нейните травми“, каза Заев.

Той призова и всички „честни членове“ на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ да схванат важността на момента, и още веднъж заяви, че вратите за тях са отворени.

Вчера македонският парламент насрочи за 30 септември референдум с консултативен характер, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха парламентарната зала преди гласуването.

- реклама -