заев

Заев предупреди, че ако Македония не получи скоро дата за ЕС правителството може да падне

Македонският премиер Зоран Заев предупреди, че евентуалното забавяне на решението за датата за започване на преговорите от страна на ЕС ще застраши правителството и може да върне националистическите сили на власт, съобщи МИА.

Премиерът даде това изявление отнасящо се до гласуването в германския парламент, което до голяма степен зависи от определянето на датата на преговорите от ЕС, пред избрана група журналисти от чуждестранни медии.

За всяко решение относно разширяването на ЕС е необходимо Бундестагът да даде зелена светлина по-рано. Следващият срок за одобрение на решението от страна на Берлин е 28 юни, след което министрите на ЕС могат да определят крайната дата през втората половина на юли, когато ще се срещнат отново в Брюксел.

Повторното отлагане, казва Заев, увеличава риска за правителството.

„Бундестагът трябва да изпрати съобщение, ако не вземе решение тази седмица, те вероятно имат шанс в края на юни, ако не го направят, тогава остава за Съвета на ЕС през октомври, което означава, че Бундестагът ще гласува през септември. И тогава има риск да загубим мнозинството в парламента, защото наистина дадохме всичко от себе си”, каза премиерът Зоран Заев.

Той обясни, че докладът на Европейската комисия досега е най-положителния за Северна Македония и че всички без изключение са съгласни, че страната трябва да започне преговори за присъединяване. Заев също така подчерта, че неговото правителство полага значителни усилия и е поело голям политически риск в процеса на приемане на споразумението от Преспа, което изисква мнозинство от две трети. Следователно депутатите, на които беше обещано, че гласът на Преспанския договор и конституционните промени ще означават отваряне на вратите на ЕС, ще загубят доверие в правителството.

В случая със Заев връщането на мандата е почти със сигурност означава, че трябва да се проведат предсрочни избори, които ще доведат до по-голяма политическа нестабилност и несигурност по отношение на европейските реформи. Съществува риск проруски и националистически партии да дойдат на власт, каза Заев, и добавя, че това не е изключено ако ЕС не изпълни своя дял от договорката.

Зоран Заев

„Скандалът, който ще избухне сред нашите граждани, ако няма положително решение на Съвета на ЕС, ще даде надежда на националистическите сили, това означава, че ще има граждани, които ще решат да подкрепят националистическите, радикални сили, а това не е добре за Северна Македония и не е добър за региона”, сподели Заев, добавяйки, че смята, че всичко е направено от македонската страна и че македонците очакват тези врати да бъдат отворени за петнадесет години.

Сценариите за предстоящите срещи на министрите на ЕС са: започването на преговорите със Северна Македония и Албания в най-добрия случай, и незапочването на преговори с нито една от тези страни, в най-лошия вариант. Друг вариант е започването на преговори с Македония и отлагането на решението за Албания за по-късно. Премиерът подчерта, че Холандия и Франция имат повече резерви за започване на преговори с Албания, но също така и че германците се страхуват от албанските заплахи, че това решение ще доведе до нестабилност в региона, особено в Косово.

„Те мислят, че ако започнат преговори със Северна Македония и Албания бъде оставена за по-късно, тя може да окаже влияние върху Косово. Те се страхуват от заплахата от моя приятел Еди Рама за възможни промени в границите или сливане с Косово, но не вярвам тези неща да се случат, защото това ще означава връщане с поне десет години назад за Албания, никой не би искал да прави такова нещо”, каза македонският премиер пред чуждестранни медии.

- реклама -