Заев

Заев пред македонския парламент: Подписваме договора за добросъседство с България на три езика

Договорът за добросъседски отношения с България ще бъде подписан в три различни версии – на английски, македонски и български. Това заяви пред парламента македонският премиер Зоран Заев в отговор на обвинения от депутати на ВМРО-ДПМНЕ, че съдържанието на текста се крие, тъй като е против националните интереси на Скопие.

Според него евентуалното подписване на договора на македонски ще е и признание за езика.

Заев посочи също, че предходната власт е полага усилия в тази връзка и има напредък, но подобен договор е трябвало вече да бъде постигнат. „България чрез този договор иска искрено да премахне трудностите, които съществуват между двете съседки и да подкрепи Македония по пътя й към ЕС“, заяви премиерът.

„България признава нашата уникалност и няма проблем с това, но същевременно не можем да кажем, че нямаме част от общата история на Балканите, в Европа. Нека не предопределяме нещо, което би било по-скоро неизгодно по тези въпроси, които са от общ интерес за стратегическите цели, зад които всички стоим, а това са ЕС и НАТО. Затова нека бъдем наистина внимателни“, допълни той.

По отношение на учебниците премиерът заяви, че по тази тема трябва да се изкажат експертите.

„Ние политиците нека осигурим среда за изграждане на приятелство… В този дух искам да информирам, че ние може и да нямаме договор. Никой не може да каже, че ще постигнем договор“, допълни Заев.

- реклама -