Зоран Заев, българи, служби, Радев

Заев: Правата на никого, включително на гражданите, които се определят като българи, не са нарушени

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи.

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт „Сакам да кажам“.

„Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи „към коя етническа общност принадлежите“. Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките.

Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост.

Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби.

Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство“, каза Заев, предаде БТА.

На разположение сме да отговорим на всички въпроси, каза още Зоран Заев, след като президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, пише „Сакам да кажам“. Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи.

- реклама -