Заев: Пътят на Македония към ЕС и НАТО започна!

Пътят на Македония към ЕС и НАТО започна! Това написа във Фейсбук премиерът на Македония Зоран Заев. Късно снощи парламентът подкрепи промени в Конституцията на страната, които разчистват пътя на Скопие за новото й име- Северан Маакедония и приемането й в европейското семейство.

80 от 120 депутати подкрепиха решението да започне прилагането на договора с Гърция, който предвижда страната да се казва Северна Македония. Това беше точният брой депутати, необходими за постигане на мнозинство от две трети.

Така премиерът Зоран Заев избегна нуждата от предсрочни избори. След неуспешния референдум за промяната на името, който не събра необходимия кворум, Заев каза, че ще внесе договора за гласуване в парламента и ако вотът не мине, ще подаде оставка.

Македония получи поздравления от всички европейски страни, както и от САЩ за решението на парламента. Подкрепата на промените в Конституцията обаче бяха приети трудно с гласуването на 7 депутати от опозицията ВМРО-ДПМН, които бяха изключени от партията.

- реклама -