Заев обеща: Македония променя учебниците си по история

Македония сменя учебниците по история

След като София и Скопие се разбраха да изчистят недоразуменията в миналото, македонският премиер обеща, че те ще бъдат премахнати и от уроците на учениците.

„Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности”, заяви Зоран Заев, министър-председател на Македония.

Заев обеща, че българите вече няма да бъдат наричани фашисти. А поруганите войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени.

Какво ще пише в новите учебници за цар Самуил? Премиерът се измъкна от темата като политик – с обяснението, че е политик, а не историк, и не може да се бърка, съобщава Нова телевизия.

„Вероятно спорът ще остане вечен – чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение”, коментира македонският премиер.

Но не всички в Македония видяха тази възможност. Заради снимките пред паметника на Самуил в София, критиките към премиера заваляха в парламента. Заради съгласието с албанците и отстъпките пред българите – опозицията нарече Заев предател.

Въпреки ударите Заев вярва, че за сближаването с България повечето македонци мислят като него.

- реклама -