Заев: Нямам политическа договорка с Груевски, той избяга от Македония

Остро и категорично отхвърлям всички спекулации, че е имало каквото и да било политическо споразумение с Никола Груевски, каза днес министър-председателят на Македония Зоран Заев. Той очаква Груевски да бъде екстрадиран от Унгария и да излежи в страната си присъдата от две години затвор за делото „Танк“.

„Аз съм убеден, че времето ще покаже, че Груевски ще се върне и ще излежи присъдата си и със сигурност ще бъде изправен пред съда и за другите престъпления, в които е обвинен“, каза Заев на съвместна пресконференция с премиера на Малта, Джоузеф Мускат.

Отговаряйки на журналистически въпроси, Заев нарече Груевски „шубе“, защото преди това е казал, че ще поеме отговорност само за да не пострадат други хора, а сега е избягал от държавата.

„Този, който през цялото време казва, че заради Македония е готов да отиде в затвора, само да не станат мишени други, се оказа шубе. Дойде моментът за поемане на отговорност и избяга като страхливец от държавата, опитвайки се да получи убежище. Това само по себе си потвърждава, че е виновен за това, за което е осъден. Наказанията трябва да бъдат излежани, така че трябва да направим всичко в рамките на нашата компетентност, за да върнем Груевски. Някои процедури започнаха“, каза Заев.

Той потвърди информацията за международната заповед за арест и заяви, че настоява Унгария да екстрадира Груевски обратно в страната.

„Определено се очаква една страна като Унгария да бъде пример, че няма да защитава престъпници, които са причинили щети на гражданите на Република Македония. Каква е мотивацията ни да станем член на ЕС, ако един член на Съюза би бил убежище за престъпниците и не зачита международните правни норми и международната практика. Надявам се, че Унгария ще бъде пример за страна, която няма да защитава престъпниците. Ще търсим екстрадиране с всички средства“, каза Заев.

Премиерът информира и че унгарското министерство на вътрешните работи се е свързало с македонското МВР и оттам са потвърдили, че Груевски е в страната им и че иска убежище, но са поискали информация за това, за което е съден в страната и за получената присъда.

На въпроса дали е можело да бъде предотвратено бягството на Груевски, той каза, че МВР е работило по целия случай в съответствие със закона и че без наредба от съда той не може да бъде следен и наблюдаван.

В заключение Заев каза, че ако граничната полиция е направила пропуски, ще има последствия.

„Абсолютно всеки процес се провежда по прозрачен начин и няма нищо тайно и задкулисно. Пропуски не е направила нито една институция, освен евентуално гранична полиция. Ние веднага разпоредихме всяка стъпка да бъде разследвана и всичко да бъде обявено публично“, каза Заев.

- реклама -