Заев Зоран Заев, България, Македония, диалог,

Заев: Нямам информация България да се е опитвала да спасява олигарха Орце Камчев

Не искам да спекулирам и не вярвам България да е замесена в този криминален случай. Това заяви македонският премиер Зоран Заев във връзка с разследването и съдебните дела срещу македонския олигарх Йордан – Орце Камчев.

България е наш приятел. България е голям приятел и е една от първите, която се бори за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО. Това по всякакъв начин бе доказано от премиера Бойко Борисов и българската държава. По никакъв начин не бих си позволил да спекулирам дали чужда държава е замесена в някакъв вътрешен случай. По този въпрос трябва да попитате прокуратурата. Трябва да попитате този бизнесмен да Ви каже“, подчерта македонският премиер.

В определени македонски медии се появиха публикации, че България се е намесила в защита на Камчев, който е разследван за пране на пари, участие в организирана престъпна група, незаконно финансиране на партията на бившия премиер Никола Груевски и други тежки престъпления.

Прокуратурата установи, че Камчев е имал български паспорт, който му е иззет

От съдебните решения и документи става ясно, че той има множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име.

Камчев и бившият шеф на службите Сашо Миялков бяха арестувани от македонските власти през миналия ноември и пуснати под домашен арест малко преди Нова година. Няколко месеца преди това – на 13 април 2018 г. българското посолство в Скопие е изпратило нота до македонското министерство на външните работи с искане Камчев да бъде почетен консул на страната ни в Македония със седалище в град Щип.

До момента властите в Скопие не са отговорили на тази молба, което може да се приеме като мълчалив отказ.

- реклама -