Зоран Заев, оставка, Северна Македония

Заев: Няма да променяме учебниците, но никъде вече няма да пише „български фашистки окупатор“

България и Република Северна Македония са начертали нови крачки към решаването на междусъседските проблеми, които застанаха и пред членството на Скопие в ЕС.

„Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните крачки, върху които работим, и вярвам, че ще ги решим до края на годината“, каза премиерът на РСМ Зоран Заев по отношение на срещите с еврокомисаря за разширяване Оливер Вархей, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Вече няма да има „български фашистки окупатор“

Заев заяви, че голяма част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, трябва да бъдат в дух на приятелство, като добави, че фашизмът не бива да има етническо измерение.

„На определени наши паметници това вече е направено. Където пишеше „българският фашистки окупатор“, сега вече пише „фашистки окупатор“, защото не можете да обвините цяла нация за участие в Тристранния пакт по онова време, или нещо подобно. Така че относно това, за което питате – за промяната на названия, музеи и подобни – нямаме нужда. Нашите музеи са наред, има само определени мемориални комплекси, определени учебници. И в Северна Македония, и в България – и в двете страни, ще трябва да обучаваме следващите поколения в дух на приятелство“, заяви Заев.

На журналистически въпрос дали ще се сменят учебниците по история Заев заяви, че няма, но че става въпрос за места, на които названието на приятелската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор.

„Никъде в Европа не се споменава името на нацията, когато се говори за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседството, е нормално да очакваме да се направи това. Установили сме определени слабости и в българските учебници, от българска страна също са готови да направят това, защото така се гради приятелство, защото нито внуците, нито децата и поколенията назад, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с определения“, изтъкна Заев.

Без териториални претенции и език на омразата

Той обясни, че най-напред е необходимо да има дипломатическа нота, в която ще се посочи, че краткото име е тъждествено с дългото име, тоест че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални претенции, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той посочи, че става въпрос граждани на Република България, които имат възможност като хора, като индивиди, да търсят правата си, както е и в Република Северна Македония, както е уредено това и във всички други европейски страни.

Тук, допълни той, спада и секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително в областта на инфраструктурата, образованието и труда и социалната област, както и културата, спорта и здравеопазването.

Зоран Заев смята за важно и да се реагира при реч на омраза, преди всичко самите институции да внимават във всички свои дейности да изграждат приятелство, а не да провокират определени вражди, както и да водим разговори, да отправяме апели, когато става въпрос за частни субекти.

Той изрази готовност България да стане вторият партньор на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

Заев е изразил надеждата, че през оставащите месеци до края на годината взаимното сътрудничество ще продължи.

Еврокомисарят за разширяване Оливер Вархей посети София, където разговаря с българските управялващи, като сред темите на разговорите е била и евроинтеграцията на Северна Македония.

Българското държавно ръководство е повторило позицията на България относно Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме конкретни крачки и даде гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, посочва МИА.

- реклама -