Заев Кирил и Методий

Заев: Летище „Александър Велики” в Скопие вече ще се казва „Приятелство“

Македонският министър-председател Зоран Заев обяви, че е приел да бъде преименувано международното летище в Скопие, което сега се нарича „Александър Велики”, както настоява Гърция, след разговори в Давос с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

„Нашето правителство ще промении имената на летището и магистралата, която ще се нарича „Приятелство”, за да „демонстрира на практика, че сме твърдо решени да намерим решение” на спора с Гърция за името на Македония”, подчерта Заев след продължили повече от три часа разговори с Ципрас.

„Крайно време е да се реши спорът за името. Република Македония няма никакви териториални претенции към своя съсед Гърция“, категоричен беше Заев. „Като премиери ще работим за разрешаването на дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. Крайно време е да се вземе решение, защото то е важно за нашите евроатлантически перспективи“.

Заев посочи, че мнозинството от жителите на двете страни искат да имат добри отношения помежду си. „Искаме да сме партньори в ЕС и НАТО, да бъдем рамо до рамо и да си помагаме в тежки моменти“, каза македонският премиер.

„Крайното решение трябва да бъде приемливо и за двете страни. Решението трябва да бъде в защита на националната идентичност и идентичността на нашите народи“, заяви Заев и добави, че Скопие ще преименува летището си и магистралата на „Приятелство“ в знак на добра воля.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази задоволство от първата среща с македонския си колега от седем години насам.

Според Ципрас тази среща е отворила нови перспективи за бъдещето.

„Искаме да установим нашите двустранни отношения на солидни основи. Трябва да се борим срещу иредентизма във всяка форма. Трябва да намерим решение на всички открити проблеми. Трябва да намерим взаимно приемливо решение erga omnes и ние се съгласихме, че процесът трябва да се проведе в ООН. Съгласихме се с министър-председателя (Заев), че мерките за доверие трябва да бъдат засилени”, подчерта Ципрас след тричасовата среща в кулоарите на Световния икономически форум.

Според международните наблюдатели Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. През целия този период Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с твърдението, че страната не може да използва името Македония. През последните 2 години заради сблъсъка Изток-Запад гръцкото вето започна да работи против регионалната сигурност.

С идването на власт на правителството на премиера Зоран Заев в средата на 2017 г. Скопие предприе реални стъпки за нормализиране на отношенията с всички съседи.

Активизираха се и преговорите за решаването на спора за името при посредничеството на Матю Нимиц. На 17 януари станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

След днешните разговори между Заев и Ципрас в Давос международният посредник Матю Нимиц ще посети Гърция и Република Македония следващата седмица. Той ще бъде в Атина в понеделник и вторник, а в Скопие – в сряда и четвъртък.

След като спорът за името бъде разрешен Република Македония трябва да стане 30 член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС.

- реклама -