Заев
сн. БГНЕС

Заев: Имаме силна политическа подкрепа за процеса на разширяване

Вярвам, че имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа за процеса на разширяване и за провеждането на преговорите за присъединяване. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в София по време на обръщението си на срещата на върха на страните от Западните Балкани в рамките на Берлинския процес. Тази година домакини на процеса са България и Северна Македония.

Заради ситуацията с коронавируса срещата е организирана с физическото присъствие на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, а останалите участници се включват с видеоконферентна връзка.

В обръщението си Заев подчерта, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския процес съвместното домакинство се осъществява от държава от региона, която е кандидат за членство в ЕС, заедно с нейна съседна страна, която вече е в Евросъюза. Това, според него, е ясно доказателство, че регионът възприема инициативата като своя и че в рамките на това сътрудничество София и Скопие са осигурили платформа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Заев постави акцент върху новата динамика в процеса на присъединяване на Македония към ЕС, особено след Съвета през март, когато беше приета новата методология на преговорите и беше взето решение за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Той подчерта, че благодарение на германското председателство, тази динамика е получила допълнителна възможност регионът на Западните Балкани да напредва сигурно към ЕС, визирайки икономическия и инвестиционен план.

„С обявените 9 млрд. евро безвъзмездни средства, допълнени от новия Инструмент за гаранции за Западните Балкани, който трябва да увеличи инвестициите до 20 млрд. евро, ЕС потвърди категорично подкрепата си за Западните Балкани. Този пакет ще осигури голяма финансова подкрепа за процесите на реформи и за икономическата трансформация на региона. Изключително съм доволен, че днес ще имаме възможност да обсъдим ключовите стратегически насоки за нашия регион, за виждането за единен регионален пазар и за Зелената програма за Западните Балкани”, подчерта Заев.

Подкрепата за двете инициативи, изразена чрез декларациите на лидерите на Западните Балкани, трябва да стимулират развитието на региона, както и да доведе до решаване на някои от настоящите екологични и здравни предизвикателства с огромен потенциал за растеж и създаване на работни места.

Заев заяви също, че „основите за икономическа, социална и зелена трансформация на нашия регион за следващите години са твърдо установени, а регионът показа своята зрялост и устойчивост по време на пандемията”. Тя е обединила страните от Западните Балкани в битката срещу невидимия враг, довела е до проява на толерантност и сътрудничество и до създаването на общо съзнание, че човечеството има предимство пред политиката.

„Убеден съм, че с постигнатите резултати през тази година успяхме да обогатим регионалното сътрудничество и да приближим региона към ЕС”, каза в заключение Зоран Заев.

В делегацията, придружаваща премиера Заев по време на посещението му в София, участват вицепремиерът по икономически въпроси Фатмир Битичи, вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и министърът на външните работи Буяр Османи.

- реклама -