Заев и Ципрас посветиха Договора от Преспа на младите и тяхното бъдеще

Премиерите на Република Северна Македония и Република Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, днес участваха в панелът „Разговор с носителите на наградата „Евалд фон Клайст“, която се дава в рамките на Международната конференция за сигурност в Мюнхен, и на която тази година те са носители за техния особен принос за мира и сигурността в света и за утвърждаване на принципите на трансатлантическия съюз.

Панелът, в който отделно речи имаха премиерите Заев и Ципрас, като един от ключовите моменти на конференцията, бе посветен на бъдещето на Западните Балкани. Както информират от пресслужбата на премиера Заев той е изтъкнал, че на днешния панел „говорихме за регион, който се променя, който става все по-европейски и който изпраща позитивни послания и за другите“.

Премиерът Заев посети форума в Мюнхен, където той и премиерът Ципрас показаха, че с премахване на стереотипите в политиката се активизира енергия, която помогна да се създадат нови правила на отношение и решаване на отворени, сложни въпроси и същевременно създаде атмосфера на приятелство за решаване на проблема, който стоеше като препятствие за много процеси между двете държави.

 

„Посвещавам Договорът на младите поколения за тяхното бъдеще“, заяви Заев и допълни, че Договорът от Преспа е достойно и приемливо решение за двете страни Премиерът Заев информира че през целия процес е доминирала добрата и силна политическа воля да се намери решение, без да се затваря процеса в рамка или да се огражда с червени линии и именно тази посветеност помогна да се разбере, че компромисът е изкуство, което прави нещата възможни, че всяка нова крачка е крачка повече към решение и че невъзможното все пак може да бъде възможно, съобщи пресслужбата.

Премиерът Ципрас от своя страна заяви, че историята не се пише от тези, които всяват страх, а тъкмо от онези, които проявяват смелост и създават решения за идните поколения, и че той и неговият приятел Заев са избрали вярната, истинската страна на историята.

Официалната част по връчването на наградата „Евалд фон Клайст“ на двамата премиери ще се състои тази вечер на церемония, чиито домакин е премиерът на Бавария Флориан Херман.

- реклама -