Заев

Заев: Договорът с България гарантира въпросите за идентичността

„Целта на комисията, съставена от представители на Македония и България не е да утвърждава абсолютната крайна история за каквото и да е, а да намери начин в дух на приятелство да утвърди фактите, които са налице и не са спорни. Досега за затворени четири сериозни исторически глави и аз съм доволен от това как е направено.“

Това беше отговорът на премиера на Македония Зоран Заев на поставения от депутата от ВМРО-ДПМНЕ въпрос, защо няма група, която да се противопостави или да има същите позиции за преговори за бъдещето, което трябва да градим с България.

Според Заев, желанието и на двете държави е чрез своите представителни комисии да намерят решения, които ще помогнат за изграждането на приятелство.

„Вярно е, че в миналото имаме обща история. Вярно е заради това, че има периоди, в които не е съществувала македонска държава, не е съществувала и българска държава. Имахме история, която нашите деди и прадеди пазеха. Важно е, че потвърдихме, че имаме и отделна история, развиваме се поотделно като две нации, които искат да бъдат приятели”, подчерта македонския премиер.

Той е убеден, че никой не е правил намеци за националния химн на страната и че не съществува никакво споразумение по този въпрос

Ръководителят на правителството изрази очакване България и Гърция да бъдат в авангарда при вземането на решение за начало на преговорите за членство в ЕС.

Заяви, че очаква положително решение от Съвета на ЕС през октомври и че и България, и Гърция ще положат усилия това да се случи.

„Договорите с България и с Гърция гарантират въпросите за идентичността. В навечерието сме на историческо решение за начало на преговорите с ЕС. Тече процесът за членство НАТО. Работим за това не само да няма блокади от страна на съседите, а очакваме от тези две страни да бъдат „адвокати” и да се борят да добием положително решение за началото на преговорите”, заяви Заев.

- реклама -