Заев до Вартоломей: Православните македонци заслужават църковна независимост

Премиерът Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което още веднъж го помоли официално да се застъпи за признаването на автокефалния статут на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/, предаде МИА.

В писмото Заев напомня за срещата им в Истанбул, на която е било поискано съдействието и ангажимента на Вселенския патриарх Македонската православна църква – Охридската архиепископия да бъде призната за автокефална и да бъде приета като равна в семейството останалите православни църкви.

„Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наравно с архиереите на всички православни църкви в света”, се казва в писмото на министър-председателя Заев до Негово Светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския патриарх с искане за признаване на автокефалния статут на МПЦ-ОА.

- реклама -