Зоран Заев Македония референдум

Заев: Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на гласувалите, в противен случай – избори веднага

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Това заяви македонският миистър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се днес референдум за името на страната.

Аз ще продължа да ръковода Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер. Той подчерта, че днес се е провел мирен и демократичен референдум. „Гражданите гласуваха свободно и достойно. Всеки гражданин гласува по собствено желание. Волята на гражданите е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев. Премиерът на Македония очаква, че голямото мнозинство от гражданите са гласували за европейска и евроатлантическа Македония. Според него сега волята на гражданите от този консултативен референдум трябва да бъде реализирана от политиците. Заев обеща да насърчи процесите за евроатлантическата интеграция на Македония.

В Република Македония днес се провежда референдум, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум. Очаквайте подробности.

- реклама -