Заев
сн. БГНЕС

Заев: Благодарих на България за дарението на ваксини

Македонският премиер Зоран Заев благодари за решението на българското правителство да осигури безплатно ваксини срещу COVID-19 за РСМакедония.

„Този акт е демонстрация на приятелство към македонския народ и всички граждани на Северна Македония. Заедно с благодарността към премиера Бойко Борисов аз му казах, че дарението на ваксини подсигурени от българското правителство е много важно, защото това става в много тежки времена когато и двата народа са изправени пред мощна вълна на разпространение на COVID-19“, написа Зоран Заев в собствения си профил.

Правителството в София вчера прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание и продължи: „Правим го с най-чисто сърце и без никакви задкулисия, правим го за нашите най-близки съседи. Надявам се, че следващата година с колегата Захариева и Каракачанов ще намерим необходимите решения, за да върви Северна Македония по пътя на Европейския съюз, както я подкрепихме и за НАТО. Така че нищо фатално не се е случило, въпрос на политическа воля и от двете страни да стигнем до там“, заяви още Борисов.

- реклама -