Задържаният в Германия сириец терорист се е самоубил в затвора

Задържаният в Германия сириец, заподозрян за подготовка на бомбена атака на берлинското летище се е самоубил в затвора, съобщи вестник „Зюддойче цайтунг“. Според информацията заподозреният е бил намерен обесен в килията си.

Съобщението за самоубийството на Джабер ал-Бакр, бе официално потвърдено от властите.

Мъжът, заподозрян, че е действал за „Ислямска държава“, бе предаден на полицията от трима свои сънародници, които са го подслонили преди това. Според „Билд“ 22-годишният Ал-Бакр е заявил още на първите разпити в полицията, че тримата сирийски бежанци са били в течение на плановете му да извърши атентати.

Властите обаче все още не предприемат действия по тези обвинения, тъй като подозират, че той иска да си отмъсти на сънародниците си, предали го на властите. Смъртта му повдига редица въпроси за начина, по който е било осъществявано наблюдението над него в затвора.

Според „Билд“ той е бил проверяват на всеки час.

Полицията го залови след като негови сънародници го заловиха и предадоха

Преди да бъде арестуван Ал Бакр е бил под наблюдение от страна на властите. Той успява да избяга в събота сутрин от апартамента в Кемниц, когато полицията идва да го задържи. Открит е едва 48 часа по-късно. Полицията е открила в квартирата, където се е приютил в Лайпциг 1.5 кг експлозив.

Според досега събраните сведения, мъжът е бил близо до това да извърши атентат на летището в Берлин от името на „Ислямска държава“. Бил е в състояние да мине към действие още тази седмица, каза ръководителят на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Масен пред „Зюддойче цайтунг“.

Вестниците „Шпигел“ и „Ди Велт“ съобщават от своя страна, че Ал Бакр е прекарал няколко месеца в Турция, откъдето е пристигнал в края на август, носейки със себе си голямо количество долари в брой.

- реклама -