финансови мулета транзакции незаконни Европа
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Задържаният за тероризъм заплашвал с оръжие инструкторите си

Задържаният за тероризъм българин Иван Захариев е заплашвал с оръжие инструкторите си. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Не е бил заплаха за България

„Според нас Иван Захариев е изключително опасен, включително е насочвал оръжие срещу инструкторите си. Предполага се, че скоро е искал да напусне страната. Знаел е, че представлява интерес и за него е било проблем да излезе от страната с името Джон Захариев, затова е променил името си на Иван, уточни Арнаудова.

Според службите 21-годишният мъж се е обучавал в стрелба, най-вече с автомат.

Иван Захариев беше арестуван при съвместна операция на Спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР преди два дни. Следен е от два месеца.

От събраните по случая СРС-та, публикации в социалните мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия. Там се е обучавал да борави с оръжия. Знае се, че е симпатизирал на терористични организации.

Иван Захариев не е живял в България досега. Баща му е българин, а майката е австралийка от виетнамски произход.

„Иван Захариев не владее български език. На 20-ия ден от пристигането си е привлякъл вниманието на специалните служби с действията си – да се самообучи за „Ислямска държава“. Неговото намерение е било да всява страх. Не е имал каквито и да е помощници, добави Арнаудова.

Прокуратурата ще поиска съдействие от службите в Австралия, за да се събере допълнителна информация за арествания мъж.

- реклама -