Задържаният Роман Протасевич проговори във видео от следствения арест-ВИДЕО

Задържаният Роман Протасевич проговори във видео от следствения арест. То се появи след непотвърдена информация, че опозиционерът е в болница в критично състояние със сърдечен проблем.

„Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в т.ч. със сърцето и с каквито и да е други органи. Отношението от страна на сътрудниците към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания по повод организацията на масови безредици в Минск“, каза той.

Байдън: Записът на журналиста е даден под принуда

„Този възмутителен инцидент и видеоизявлението, което г-н Протасевич, изглежда, е направил под принуда, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на медиите“, каза Байдън.

„Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в т.ч. със сърцето и с каквито и да е други органи. Отношението от страна на сътрудниците към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания по повод организацията на масови безредици в Минск“, каза още журналистът в записа, след като се появи информация, че е в болница със сърдечен проблем.

„САЩ се присъединяват към призивите на страните по света за неговото освобождаване, а също за освобождаването на стотиците политически затворници, несправедливо задържани от режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко“, каза той.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в „организиране на масови безредици“. Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на „хората, замесени в терористични дейности“, отбелязва Франс прес.

- реклама -