Иран

Задържаните при протестите в Иран са заплашени от смъртни присъди, Тръмп осъди режима в страната

Близо 450 бяха арестувани в иранската столица по време на протестите последните три дни.

В събота бяха задържани 200 души, в неделя 150 в понеделник около 100, уточни пред медиите Али Насербахт, зам-кмет на столицата. За разлика от други градове и райони на страната протестите в Техеран са по-слаби, а власите оценяват обстановката в столицата като спокойна.

Насербахт добави, че засега не е искана намесата на елитната Революционна гвардия в столицата. „По никакъв начин няма да позволим да продължи нестабилността в Техеран. Ако продължи, ще бъдат взети мерки за пресичането й“, предупреди по телевизията Едмаил Ковсари, зам-командващ местния клон на Революционната гвардия.

Той предупреди, че арестуваните протестиращи могат да получат евентуално и смъртни присъди

„Ясно е, че едно от обвиненията, които могат да получат, е за богоборство“, заяви Хасанфарабади. В Иран присъдата за това е смърт. Той допълни, че протестиращите скоро ще бъдат съдени за нарушение на националната сигурност и за повреждане на обществена собственост. Той допълни, че участието на протестите не е разрешено от МВР на страната и е противозаконно.

Демонстрациите започнаха в четвъртък във втория по брой на населението град в Иран – Междех. Жителите му излязоха на улиците, за да протестират срещу високите цени. Недоволството обхванаха и други градове на страната. Досега при протестите загинаха 21 души, включително служители на реда.

Тръмп осъди „бруталния и корумпиран” ирански режим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали иранските демонстранти за това, че са действали срещу властта. „Народът на Иран най-после действа срещу бруталния и корумпиран ирански режим”, написа Тръмп в Туитър, ден след като призова за промяна на режима в ислямската република.

„Всичките пари, които президентът Обама толкова глупаво им даде, отидоха за тероризъм и „в джобовете им”. Хората нямат достатъчно храна, има голяма инфлация и няма човешки права. САЩ наблюдават случващото се”, заяви още американския президент.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -