Задържани в Германия джихадисти са влезли като мигранти

Германската полиция арестува трима сирийци по подозрения, че принадлежат към групировката „Ислямска държава” и са подготвяли терористична атака в западния град Дюселдорф. Двама от задържаните са влезли в страната като бежанци през 2015 година.

Двама от заподозрените са щели да се самовзривят, докато други участници в плана трябвало да стрелят по минувачи с пистолети, съобщи прокуратурата. Обект на нападението щяла да бъде улицата „Хайнрих Хайне” в историческата част на Дюселдорф.

Тримата заподозрени на възраст 25, 27 и 31 години са арестувани в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вюртемберг, докато четвърти заподозрян на 25 години е задържан във Франция още през февруари.

Аресуваните в Германия са с инициали Салех А., Хамза К. и Абд Арахман А.К. и в момента на задържането им вече са задвижвали плана си за атака в Дюселдорф.

Според германското списание „Шпигел” Салех и Хамза са влезли от Сирия в Турция през 2014г., а миналата година са пристигнали в Германия по западнобалканския маршрут на бежанската вълна към Европа.

Арахман е пребивавал в Германия от преди 2014 година и по-рано е работил за терористичната група „Джебхат Ан-Нусра” като експерт по експлозиви.

В последната година „Ислямска държава” извърши две мащабни нападения в сърцето на Европа. При атаките на 13 ноември във френската столица Париж загинаха 130 души.

Прокурорите подчертаха, че последните арести не са свързани с Евро 2016, което започва във Франция следващата седмица.

 

- реклама -