Разбита е престъпна група за търговия на културно-исторически ценности: опитала да изнесе златен венец за 2 млн. евро (СНИМКИ)

В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. В групата е замесен и служител на ДАНС.

„В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време – за тези няколко месеца, колегите от сектор „Културно-исторически ценности“ успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения“, обясни гл. комисар Спиридонов

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. „Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена“, обясни Ненков.

Задържаните са заловени в опит да продадат златен венец от 400 грама, който е на стойност 2 милиона евро.

По време на пресконференцията тежко въоръжени мафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, задържани от групата.

Изложени бяха, освен златния венец, две гривни.

Задържаните предмети подсказвали висок статус.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

„Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани.

Днес от спецпрокуратурата ще поискат постоянен арест от съда на обвинените.