Задържани са 6 ТИР-а с отпадъци на Капитан Андреево, предназначени за българска фирма

След като собственикът е решил, че това е отпадък, явно, че при тях нямат реализация и ги пращат тук. Лошото е, че е без документи, не може да се разбере за какво става въпрос – за рециклиране на материала ли, за повторна употреба на част от него ли, просто няма никаква информация по този въпрос. Това заяви Петър Стаматов, експерт в РИОСВ-Хасково във връзка със заловените 6 ТИР-а на Капитан Андреево с опасни отпадъци, .

Товарът е бил предназначен за българска фирма в село Марково.

Собственикът е турска фирма, тя изпраща с една фактура, без никакви други документи товар, който би трябвало да има и анекс 7 по европейския регламент и договор между двете фирми за оползотворяване на отпадъци, каза Стаматов и уточни, че най-вероятно товарът трябва да се върне на неговия изпращач. На въпрос на БГНЕС обичайна практика ли е да влизат такива отпадъци в България, Стаматов отговори, че по принцип турските власти не пропускат отпадъци през този пункт, а винаги ги отклоняват към пункта на Лесово. Но този път как е станало така, че да минат оттук, може би защото нямат документи за отпадъци, добави Стаматов. В митническата декларация пише пластик скрап, което означава раздробени пластмаси, уточни още той.

БГНЕС припомня, че шест ТИР-а с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал, са задържали митническите служители в района на ГКПП Капитан Андреево. При извършената проверка, съвместно с експерти от РИОСВ Хасково, не са били представени задължителните документи.

- реклама -