Задържаната в Турция Мира не може да напуска Турция и трябва да се подписва 2 пъти седмично

Задържаната в Турция за тероризъм Мира, а после преквалифицирано за пропаганда за теористична организация е на свобода, но с ограничение да напуска страната.

Ние се чухме няколко пъти вечерта с двете жени, предимно с майката Веселина. Тя ми даде подробности около делото. Това заяви Надежда Нейнски в ефира на Нова телевизия. „Това, което чух от разговора с бащата, са неща, които многократно обсъдихме с тях, в посолството и консулството в Истанбул. Ако те двете смятат, че държавата може да им помогне по някакъв начин, ние сме насреща“, каза тя.

„Това е по-леко обвинение – пропаганда за теористична организация. Искането за мярка за неотклонение е отхвърлено. Тя е освободена и трябва 2 пъти седмично да се подписва и да не напуска територията на Турция“, добави Нейнски.

 

Бащата на Мира- Яшар Абдул Селямоглу, който е при тях съобщи, че жена му и дъщеря му са добре.

„Добре са и двете, при мен са. Ние всяка година идваме на почивка тук. Тази година също пристигнахме. Аз имах други ангажименти и не бях при тях. За разлика от другите години тази година пристигна и приятелят на щерка ми от Англия“, добави той.

„Преди седмица ми бе съобщено, че пристигнали полицаи, които решили да ги задържат за разпити. Обвинението е, че Джоузеф през 2015 г. отишъл като доброволец да помогне на кюрдите в сражение между тях и ИДИЛ. Той не е участвал в сражения и войни, помагал е на деца. Той все още е в ареста за съжаление“, каза Абдул.

Няма обвинение, те са заподозрени – там юридически е по-различно. Мира също не е обвиняема, а заподозряна. В близко време ще се разбере дали ще има обвинителен акт или ще отпадне. В ареста добре са се държали с тях. Няма физически и психологически тормоз, но естествено жена ми просто е задържана без никакви основания, като същото важи за дъщеря ми“, добави мъжът.

„Дъщеря ми е журналистка и се занимава с Близкия Изток, проблемите в Турция – неща, които вълнуват в момента целия свят. Естествено споделя такива публикации в социалната мрежа и това е предизвикало съмнения“, заключи Абдул.

Георги Димов, бившият ни консул в Турция, заяви от своя страна: „Бъдете внимателни с поведението, думите и нещата, които споделяте, ако сте в днешна Турция или планирате да идете там. Мислехме си, че тази вълна ще ни подмине, но явно не е. На Мира е наложена най-малката мярка за неотклонение – подписката“. 

„В Турция според тях самите действат 4 терористични организации, но според целия свят има само 2 – ПКК и ДАЕШ. Т.е. за турската политика останалите две – сирийските кюрди и ФЕТО са терористични организации, но за световната политика – не са“, каза още той.

- реклама -