съочастничка, прокурор, терорист, Франция, Требе

Задържана е съучастничка на терориста в Южна Франция – Снимки

Задържана е съучастничка на терориста, извършил нападението в южна Франция.

Това съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс.

„В момента тя е в ареста“, уточни той, отказвайки да даде подробности за задържането й. По думите му тя е била задържана преди повече от час. „Тя е под стража заради престъпен сговор във връзка с терористична акция“, добави Моленс.

Прокурорът потвърди, че серията от нападения в южна Франция са извършени от жител на град Каркасон с марокански произход. „В 10:30 сутринта той иззе автомобил в Каркасон, ранявайки шофьора и убивайки пътник. След това се появи пред казарма на спецчасти, където е изчаквал войник, по който впоследствие откри огън“, съобщи Моленс. По думите му един военнослужещ е ранен.

След това „злосторникът нахлул в супермаркет в Требе и викове „Аллах Акбар“. Той нарекъл себе си „войник“ на терористичната групировка „Ислямска държава“. „Влизайки в супермаркета, той веднага застрелва продавач и купувач, а другите взима като заложници“, съобщи прокурорът.

Той напомни, че след известно време заложниците бяха пуснали срещу размяна на подполковник, съгласил се да стане заложник. „Той изисквал от него пълнител с патрони и казвал, че ще взриви сградата, ако се намесят спецчастите“, посочи Моленс.

В крайна сметка терористът бе ликвидиран при щурм на спецчастите.

По думите на Моленс терористът има досие в полицията за дребни нарушения в миналото. „Той бил осъждан през 2011 и 2015 години за незаконно носене на оръжие и използване на наркотични средства“, изтъкна прокурорът. Наред с това, по думите му, „нищо в поведението му през 2016-2017 години не позволяваше да се предположи, че той се подготвя да извърши терористичен акт“.Треб Франция Макрон джихадист терорист ранени убити атака

Полицаят, който зае мястото на жена заложник, се бори за живота си, каза президентът Еманюел Макрон в телевизионни изявление и аплодира служителят на реда като герой. „Страната ни пострада от ислямистка терористична атака“, каза президентът.

- реклама -