Масови уволнения и арести на магистрати в Турция

Масови уволнения и арести на магистрати в Турция

В рамките на разследването, започнато след осуетяването на опита за военен преврат, турските сили за сигурност задържаха предполагаемия водач на метежниците. Това е бившият главнокомандващ ВВС на Турция генерал Акин Йозтюрк, предаде агенция Доган.

Възможно е Акин да е свързан с живеещия в САЩ опозиционен турски ислямски проповедник Фетулах Гюлен, който според турските власти е организатор на опита за преврат.

По-рано се появи съобщение, че по подозрение в съпричастност към опита за военен метеж в Турция са задържани командващият на втора армия генерал Адем Худути, както и командващия гарнизона в Малта генерал-майор Авни Ангун.

Масови уволнения в съдебната система

Опитът за военен преврат в Турция провокира мощен трус и в съдебната система. Уволнени са 2 745 съдии, десетки висши магистрати са арестувани, съобщава в.“Хюрриет“.

Това решение е взето на днешното извънредно заседание на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, който намали и своя състав с 5-има членове.

  • От първоинстанционните административни съдилища се премахват 541 магистрати,
  • От наказателните и гражданските си отиват 2 204 юристи.

Съдебната ваканция, която трябваше да започне на 20 юли, е отменена. Платените годишни отпуски са прекратени.

Арестите:

В хода на разследването на прокуратурата в Анкара са издадени постановления за арестите на:

  • 38 членове на Държавния съвет,
  • други 10 вече са задържани,
  • 11 върховни съдии,
  • 4 от членовете на Висшия съдебен съвет също са арестувани,
  • издадено е разпореждане за задържането на общо 140 висши юристи от съвета.

Конституционният съдия Алпаслан Алтан е отведен с белезници.

Всички те са заподозрени за връзка с групировката на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен и съучастие в т.нар. паралелна държава. Председателят на Държавния съвет Зеррин Гюнгьор заяви пред журналисти, че предателите ще бъдат осъдени най-строго и в кратки срокове, и никой не следва да се съмнява в това. Върховенството на закона, опазването на демократичните и конституционните принципи, спокойствието и сигурността са приоритет на съдебната власт в страната, подчерта магистратът.

- реклама -