Задържали са сина на Мохамед Али на летището във Флорида

44-годишният Мохамед Али-младши, който е роден във Филаделфия и има американски паспорт, е пътувал с майка си Калила Камачо-Али – втората съпруга на боксьора, разказа техният приятел и адвокат Крис Манчини пред „Луисвил Куриер джърнъл“. Те са се връщали от Ямайка в САЩ.

По неговите думи двамата са били задържани за разпит на международното летище „Форт Лодърдейл“ на 7 февруари, защото техните имена имат арабско звучене.

Камачо-Али е била освободена, след като е показала своя снимка с Мохамед Али. Синът обаче не е имал такава и около два часа полицаите са го разпитвали за произхода и религията му.

„За семейство Али е кристално ясно, че това е пряко свързано с усилията на президента Доналд Тръмп за ограничаване достъпа на мюсюлманите до Съединените щати“, казва Манчини.

Той заяви, че клиентите му ще търсят своите права, а междувременно адвокатът ще се опита да разбере колко други хора се спират за подобни разпити.

От ръководството на летището и митническите служители не отговорили на запитването на вестника по случая.

Мохамед Али, един от емблематичните за 20 век спортни герои, почина след дълга битка с болестта на Паркинсон на 3 юни 2016 г. на 74-годишна възраст.

Макар че е от Луисвил и рожденото му име е Касиус Клей, той го променя след приемането на мюсюлманската вяра. Али има четири брака, 7 дъщери и двама сина

- реклама -