Олексий Левин Украйна убийство

Задържаха в Бургас украинец за жестоко убийство на своя сънародница

В Бургас задържаха украински гражданин, който е причинил смърт в следствие на заливане с киселина на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на град Херсон, Украйна.

Пострадалата е била залята с киселина на 31.7.2018 г. като през ноември е починала в реанимация от раните си.

Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг във връзка с искането на прокуратурата за екстрадицията на гражданина, предаде БГНЕС.

„Подбудителят и помагачът на това тежко деяние, извършено на територията на Украйна, е бил обявен с червена бюлетина на Интерпол за международно издирване с цел арест и екстрадиция”, разкри още детайли по случая Милева.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев обясни, че след установяване на лицето от ВКС е било постановено задържането му до 72 часа.

Снимка: БГНЕС

„Беше ми указано изготвянето и внасянето в срока до 72 часа на искане за вземане на мярка „временно задържане”. Окръжният съд в Бургас вече е сезиран с тази мярка „временно задържане“ на украинския гражданин. Мотивирал необходимостта това да стане в максимално допустимия от закона за екстрадиция и европейска заповед за арест срок от 40 дни”, обяви Чинев и добави, че също така на гражданинът е постановена и забрана да напуска пределите на България.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски посочи, че лицето е влязло пешеходно в страната ни през 2018 г. през ГКПП „Дуранкулак“.

„Не се установи нито един адрес на територията на страната, където да е законно пребивавал. Не е изпълнил своите задължения като чужд гражданин, пребиваващ на територията на България. Има умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие. При задържането му е използвана само физическа сила, като използването на оръжие не се е наложило“, уточни той.

Стана ясно още, че лицето е било установено чрез снемане на отпечатъци и тяхното сравняване в базата на Интерпол, тъй като той е бил без документи. Международен паспорт е бил намерен на неговата съпруга, която пребивава у нас от август 218 г.

Също така и с цел да избегне разпознаването му издирваният е бил с променена визия и дори е сменил походката си.

Олексий Левин е поискал са бъде пуснат под домашен арест.

Като мотив за това е изтъкнал сериозен здравословен проблем. Още в Украйна му били поставени 4 байпаса на сърцето. Левин каза още, че има медицински документи за това, но те останали в чантата на съпругата му, с която обитавал жилище в Бургас.

- реклама -