арест, детска порнография, престъпна група

Задържаха шестима души, сред които и българин, поддържали сайт с милиони снимки детска порнография (ВИДЕО)

При съвместна акция на Националната следствена служба и американските служби са заловили българин и няколко чужденци за притежание и разпространение на детска порнография. Това съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Задържан е 48-годишен българин с инициали П.В. (по информация на БНТ неговото име е Петър Величков). Той е бил администратор на сайт със снимки на деца между 6 и 10 години. По думите на представителите на НСлС там е имало над 4 млн. изображения.

Освен него, има още петима арестувани извън територията на нашата страна. Те са били част от международна група за разпространение на детска порнография.

Заснетите деца били основно с молдовска и украинска националност. А „потребители“ на сайта били педофили от над 100 държави.

Престъпниците са спечели над 9.4 милиона долара от престъпната си дейност.

Велинов е задържан вчера в София. Постъпило е искане за екстрадиция от страна на САЩ за заловения у нас престъпник. Той ще бъде съден отвъд океана и според разследващите у нас го грозят поне 50 години затвор.

„Лицето е задържано с постановление до 72 часа и предстои мярката да бъде внесена в СГС. Съгласно споразумението за екстрадиция между правителствата на България и САЩ, чакаме произнасянето на съда, след което трябва да бъдат внесени документите за екстрадиция и те да бъдат разгледани по същество“, каза Цветомир Йосифов от НСлС.

Разследването по случая започва преди около 6 месеца по искане на американската страна.

- реклама -