Задържаха продуцента на филма“ Водачът“, разказващ за живота на Ердоган

 В рамките на разследване на Главната републиканска прокуратура в Истанбул е задържан Али Авджъ – нашумял напоследък режисьор и продуцент, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) .

Задържаният е заподозрян за членуване в т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС).

Продуцент е на игралния филм „Водачът”, чийто сюжет е животът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и режисьор на филма „Събуждане”, разказващ за нощта на опита за преврат на 15 юли м.г.

Али Авджъ е задържан в дома си в истанбулския квартал „Багджълар”. По време на обиска едно лице е успяло да избяга от жилището, но след преследване от полицията също е задържано, посочва още ДХА.

Игралният филм за живота на турския президент Реджеп Тайип Ердоган направи премиерата си в Турция точно на рождения му ден – на 26 февруари т.г., когато стана на 63 години. Заглавието му е „Водачът“ (на турски – Reis, може да се преведе също и като „Вождът”, или „Главата”).

Сниман е с бюджет от осем милиона долара, които са завидно голяма сума за турското кино. Дело е на новосъздадената продуцентска къща Kafkasor Film Academy).

На практика това е първият неин филм. Лентата разказва за детството и ранната политическа кариера на сегашния 12-ти турски президент. Преди филмът да стигне до киносалоните, Ердоган лично е дал е одобрение за финалния му вариант. Режисьор е Хюдаверди Явуз, ролята на Ердоган се изпълнява от актьора Реха Бейоглу

- реклама -