иманяри, акция, полиция, задържани Плевенско

Задържаха петима иманяри в Плевенско

Задържаха група, занимавала се с иманярство в Плевенско

Петимата мъже са с наложена полицейска мярка за срок до 24 часа, задържани са при акция срещу иманярството в Плевенско.

Специализираната полицейска операция е проведена на 4 август. В хода на акцията, около 16 часа, в землището на село Петърница, на 3 км от пътен възел за село Бъркач, криминалисти задържали трима жители на Правец на 35, 41 и 66 години, 58-годишен мъж от Червен бряг и 50-годишен от село Телиш.

Групата е заловена в момент на незаконно търсене на ценности. Те били оборудвани с металдетектори, и с трактор с прикачен плуг разкопавали земята. При огледа на място са иззети множество керамични фрагменти, четири металдетектора и три лопати.

В ползван от извършителите лек автомобил „Субару“ са открити 33 предмета, притежаващи белезите и характеристиките на културно-исторически ценности, както и плик с малки жълти метални късове – самородно злато, по данни на 41-годишния от Правец.

Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 277 а, ал. 3 от НК. Работата на разследващите продължава под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен.

- реклама -