сн. БГНЕС

Задържаха началника на „Охранителна полиция“ в Асеновград

При акция на „Вътрешна сигурност“ на МВР е бил арестуван началникът на охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев.

Акцията е под надзора на окръжната прокуратура в Пловдив.

Той бе дълго време шеф на столичния КАТ, след което е преместен в Асеновград. Официално това е станало преди година по негова молба, но се говори, че причината е катастрофата с тв водещия Милен Цветков. Докато ръководеше Пътна полиция в София, около Тенев се вдигна шум заради много болнични. Докато отсъствал по здравословни причини, го пенсионирали, но той спечелил дело за неправомерно освобождаване и се върнал в системата.

Тенев живее в димитровградското село Крум, където съпругата му е кметица.

Според прокуратурата Тенев е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева

Той е обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър, съобщиха от пловдивската прокуратура.

Установено е, че Тенев е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. 

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП – Пловдив.

Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Обвиняемият Течно Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. 

Разследването е в активна фаза и се извършват оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

- реклама -