гонка, полиция, Варна,
Снимка: МВР

Задържаха мъж с прякора „Бабичката“ за кражбата на джипа на Росен Плевнелиев

Илиян Бабичката беше задържан за кражбата на джипа на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев, съобщи „24 часа“. Криминалистите издирват още двама души – Владо Македонеца и Ивайло Фаската.

Джипът беше откраднат в събота от столичен мол. Тогава съпругата на Плевнелиев Деси Банова била в търговския център. Мъж с раница се блъснал в нея, а друг подкарал колата. Всъщност в чантата бил усилвател, който предал сигнала от ключа на колата. Така бандитите я подкарали.

Криминалистите бързо стигнали до бандитите. Навръх Бъдни вечер задържали Бабичката, който е многократно осъждан. Другите двама са обявени за издирване.

Джаджата, с която е извършена кражбата, е на Бабичката. Той я взел преди месец за 20 000 евро и се хвалел сред контингента от автокрадци с нея. Наскоро натопил свой конкурент за грабеж, а Фаската му станал кошаревски свидетел.

Ето какво още съобщават за случая от МВР:

На 24.12.2021 г. от 03:30 ч. до 18:30 ч. е проведена съвместна полицейска операция на служители от 07 сектор „Престъпления свързани с МПС, ОПКП – СДВР и 06 РУ – СДВР във връзка с получена оперативна информация, че на 18.12.2021 г. „Илиян Бабичката“, „Владо Македонеца“ и „Ивайло Фаската“ (и тримата известни на МВР, лица) са извършили кражба на лек автомобил „БМВ Х 5“, паркиран на ниво минус 1 в подземен гараж на „Ринг Мол“, намиращ се в гр. София.

По време на операцията са посетени едновременно три адреса на територията на гр. София и един в с. Микрево. Установен и задържан е „Илиян Бабичката“.

„Владо Македонеца“ и „Ивайло Фаската“ са обявени за издирване с мярка „Принудително довеждане“ по воденото в 06 РУ – СДВР досъдебно производство.

Обявен за издирване е и лек автомобил „Мерцедес А 140“, за който е установено, че е ползван като „работен“ при кражбата на горепосоченото „БМВ Х 5“. На четири адреса и в три МПСта, ползвани от трите лица, са звършени действия по разследването.

На адреса на „Бабичката“ в кв. „Бенковски“ са намерени и иззети:

– в двора на адреса лек автомобил марка „Ауди А 6“, с поставена на него немска регистрационна табела и опожарен в предната част, обявен в Интерпол за издирване от Р Германия;

– пред адреса лек автомобил марка „Опел Вектра“, установен като „работен“ по време на извършено на 22.09.2021 г. ПЗО на лек автомобил „Ауди Е трон“ на територията на 06 РУ – СДВР;

– в жилището ключ за „работния“ лек автомобил, 2 броя мобилни телефони, 1 бр. таблет, 1 бл. флаш памет, 1 бр. компютър за автомобил и 1 чифт ръкавици;

На адреса на на „Владо Македонеца“ в с. Микрево е иззето ДВР устройство.

На установения таен адрес на „Ивайло Фаската“ в с. Казичене „, кв. „Видните“ са намерени и иззети:

– 1 брой мобилен телефон с извадена СИМ карта, но със запазени контакти и проведени разговори (най- вероятно работен);

– три броя ключове за леки автомобили, 1 брой пластмасова табела, наподобяваща чужда регистрационна табела на МПС със залепени на гърба магнити;

– 1 чифт маратонки, идентични с такива, с които на 17.05.2021 г. на камери за видеонаблюдение на местопроизшествие е заснето лице (по външни белези отговорящо на „Ивайло Фаската“) при прихващане на сигнал от собственик на ПЗО лек автомобил на територията на 07 РУ – СДВР марка „БМВ Х 4 Компетишън“;

– 1 брой флаш памет с формата на калъфче, номерена укрита зад плочка в банята и в място обособено като шахта за водомер;

В ползвания от „Ивайло Фаската“ лек автомобил са намерени и иззети 1 брой сгъваема палка и калъфче със снимка на детето на „Илиян Бабичката „.

След доклад на материалите в СРП „Илиян Бабичката“ е привлечен в качеството на обвиняем (като помагач) по досъдебното производство за кражбата на „БМВ Х 5“ от „Ринг Мол“.

Осъществено е взаимодействие с ОДМВР Благоевград, ГПУ Златарево. Поставени са задачи на лица с възможности за своевременно подаване на информация при забелязване на неустановените до момента „Владо Македонеца “ и „Ивайло Фаската“.

Лицата са дадени и на силите от единната разстановка по ООР на територията на гр. София.

- реклама -