Задържаха лице, свързано с убийството на руския посланик в Турция

По случая за покушението на посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов е задържан бивш сътрудник на Управлението по информационна технология и връзки на Турция, смятан за ръководител на физическия убиец на дипломата – Мевлют Мерт Алтънташ, предава Anadolu Agency.

Разследването на покушението на руския посланик се води от следствена група начело с прокурора от анкарската прокуратура Адем Акънджи, с чиято заповед е задържан „организаторът“, известен в течението на гюленистите с прякора „Ахмет“. Прокуратурата смята, че именно задържаният е изтрил електронната комуникация на Алтънташ след убийството.

Според следователите именно под влиянието на „Ахмет“ Алтънташ започна да се придържа към възгледите на обвинявания, че е организирал опита за преврат от 2016 г. мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен и именно „организаторът“ е предал на убиеца заповедта за физическото отстраняване на руския дипломат. .

Покушението срещу Карлов бе проведено на 19 декември по време на изложба. Нападателят бе убит по време на полицейска операция. Руският посланик почина от раните си по-късно.

- реклама -