Задържаха джихадисти, планирали нападение срещу френския президент Еманюел Макрон

 Служители на Главното управление по вътрешна сигурност на Франция задържаха 6 души, планирали нападение срещу президента Еманюел Макрон. Това съобщи телевизионният канал Би Еф Ем.

Според данните става дума за поддръжници на радикални възгледи, допълва ТАСС.

Парижката прокуратура започна предварително разследване по отношение на задържаните, заподозрени в създаването на престъпна групировка.

Служители на Генералното управление по вътрешна безопасност на Франция са извършили обиски у шестимата заподозрени нападатели срещу френския президент Еманюел Макрон, при които са открили оръжия. Това съобщи телевизионният канал Би Еф Еф.

„По време на обиските у лицето, заподозряно за глава на групировката, е намерен пистолет 45-ти калибър и предпазител от граната“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Според посочената информация възрастта на задържаните е от 20 до 60 години. Сред тях има и жена. Всички те вече са известни на полицията и специалните служби като поддръжници на ултрадясната идеология и са забелязани в кръговете на френските крайнодесни.

Източници, близки до разследването, заявиха пред телевизионния канал: „В момента няма точни данни за планове на задържаните за организирането на действия срещу френския президент“. В същото време за служителите в спецслужбите е очевидно, че „тези действия би трябвало да имат насилствен характер“.

Операцията за залавянето на екстремистите се проведе сутринта в департаментите Изер, Ил, Вилен и Мозел.

През 2002 година крайно десен активист се опита да убие президента Жак Ширак. Той стреля срещу президента на 14 юли с пушка, скрита в калъф за китари. Атаката му беше неуспешна и беше заловен.

- реклама -