сн. БГНЕС

Задължително на плаж с маска – ето къде

Окръжният комитет за извънредни ситуации в черноморския окръг Констанца в Румъния реши вчера следобед да въведе допълнителна предпазна мярка срещу заразяване със SARS-Cov-2, която предвижда носене на предпазна маска от хората, които посещават оживени зони в курортите, обяви префектът Джордже Никулеску.

Той уточни, че във всички морски курорти от национален интерес, като Ефорие, Мамая, Наводари, Костинещ и Констанца, предпазната маска става задължителна в часовия интервал 18,00 – 24,00 ч. на местата, където се струпват много хора. Префектът каза, че решението е било взето след анализ на риска от предаване на вируса. Мярката влиза в сила от 1 август, събота.

сн. БГНЕС

Рекорд на новозаразени.

В четвъртък Румъния е регистрирала най-високия брой новозаразени от коронавирус в рамките на ден от началото на пандемията: 1356 души.

Другият негативен рекорд за деня е броят на приетите в отделения за интензивно лечение – 402 души. Според министерството на здравеопазването тези цифри се дължат на големия брой хора, които са отказали хоспитализация или са били изписани по желание, въпреки че са били болни, в периода 1-23 юли.

Лицата, които полагат интензивни физически усилия при високи температури и влажност, както и децата под 5 години, са изключени от задължителното носене на маска. Гражданите, които нарушават разпоредбата, рискуват да бъдат глобени между 500 и 2500 леи (202 лв. – 1011 лв.)

- реклама -