ваксинация, пропуск, сертификат, Италия, работното място
сн. БГНЕС

Задължителна ваксинация на работното място в Италия от днес

Задължителен зелен пропуск за ваксинация на работното място в Италия влиза в сила от днес. Това се случва на фона на високия процент ваксинирани в страната – над 85% от населението.

Въпреки това, срещу мярката вероятно ще има недоволство, главно от работещи в транспортния сектор. Очаква се протестна вълна в цялата страна организирана от синдикати и асоциации. Силите на реда имат готовност срещу евентуални действия на десни екстремисти.

На среща с профсъюзите, премиерът Марио Драги отхвърли предложението им и това на политически сили от правителствената коалиция и опозицията за безплатни тестове за неваксинираните както и удължаване срока до 30-и октомври за влизане в сила на зеления пропуск удостоверяващ Covid преболедуване или ваксинация, или отрицателен тест.

Задължението засяга също едноличните фирми, домашните помощници и селското стопанство. От над 23 милиона трудещи се във всички браншове, се смята, че 3 милиона и 300, 000 не са ваксинирани. От силите на реда това са около 30% с пик във Флоренция с 40%.

Очакват се протести на работниците и служителите на най-големите пристанища на Италия начело с Триест, Генуа, Джоя Тауро, Ливорно, Анкона и Венеция.

Те се обявяват в защита на всички трудещи се, като организаторите от Триест са готови да не работят до като не бъде отменен Зеления пропуск. Очаква се да бъдат блокирани не само пристанищата, но възлови пътни и железопътни артерии, летища и да има затруднения в градския транспорт.

- реклама -