сертификатите, валидност, документ, ЕК

Задължителен здравен сертификат и за всички в професионалния и аматьорския футбол

Заповед на Българския футболен съюз направи здравните сертификати задължителни за всички, ангажирани в организирането и провеждането на професионални и аматьорски мачове. Тя е разпространена чрез зоналните съвети на футболната централа до клубовете, които са получили разпореждане за провеждането на мачовете.

„От 25 октомври (понеделник) всички лица, които са ангажирани с футболна среща, независимо от нивото, трябва да имат зелени сертификати. Това важи само за хората над 18-годишна възраст“, се казва в заповедта.

Тя идва дни след въвеждане на задължителните здравни сертификати у нас за редица дейности на закрито.

През уикенда подобно разпореждане получиха отборите от Първа лига и Втора лига, които трябваше да изпълнят условията. Те бяха свързани не само с допускането на публика, а наличието на зелен сертификат за всички футболисти, съдии, длъжностни лица и персонал, който е ангажиран с провеждането на мачовете.

Сега това изискване влиза в сила за всички отбори, като в детско-юношеския футбол ще важи само за лицата над 18 години – треньори, съдии, длъжностни лица и персонал.

Зелен сертификат се издава на ваксинирани, преболедували хора и такива с PCR или антигенен тест направен съответно 72 или 48 часа преди мача. Контролът на заповедта е поверен на клубовете-домакини и делегатите на съответните срещи.

- реклама -