Марин льо Пен

Задължиха Марин льо Пен да върне 300 хиляди евро на европейския парламент, ето защо

Най-висшият европейски съд потвърди заповедта за лидера на крайната френска десница Марин льо Пен да възстанови на Европейския парламент почти 300 хиляди евро за пари, платени неправилно на помощник.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли жалба от Льо Пен, бивш член на ЕП, която оспори решение на съд от по-ниска инстанция.

Висшият съд потвърди решението на Общия съд от юни 2018 г., което потвърди „решението на Европейския парламент да възстанови от члена на ЕП Марин льо Пен почти 300 000 евро за наемане на парламентарен сътрудник“.

Първоинстанционният съд, също в Люксембург, посочва съображенията, че Льо Пен „не доказва ефективността“ на работата на този асистент.

През декември 2016 г. парламентът постанови, че 298 500 евро са били „неправомерно“ изплатени на Льо Пен за петгодишен период за парламентарна помощ, предоставена от нейния помощник Катрин Гризе, която се намирала в Париж, а не в законодателното европейско тяло.

Институцията започна да удържа част от надбавките на Льо Пен като член на Европейския парламент, за да си възстанови парите, но тя се оттегли през 2017 г. и е толкова назад в списъка на нейната партия на европейските избори тази седмица, че едва ли ще се върне.

Докато провеждаше кампании за неделния вот, Льо Пен осъди „грубото нарушение“ на правата си и обеща да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

- реклама -