Зачеване от трима родители? Във Великобритания разрешиха експеримент

Великобритания разреши два експеримента на зачеване от трима родители

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американският учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава научнопопулярното издание New Scientist.

Преди две години светът бе потресен от новината, че в една мексиканска клиника се е родило дете, заченато не от двама, а от трима родители – две майки и един баща. По-късно аналогична процедура бе проведена в клиника в Украйна, където няма забрана за провеждане на подобни генетични експерименти.

New Scientist съобщи, че властите на Великобритания неотдавна да дали разрешение за провеждане на такива опити в клиниката за репродуктивна медицина в Нюкясъл. Учените очакват, че първите „легално заченати“ по тази методика бебета може да се родят още тази година. Имената на пациентите и подробности около процедурата на оплождане ще останат лекарска тайна.

Процедурата е разработена от екипа на Шукрат Миталипов още през 2009 г. при опити върху маймуни. Идеята наподобява клониране. Учените извличат ядрото на оплодена яйцеклетка и го пренасят в донорска яйцеклетка, чието ядро предварително е премахнато. След това я имплантират в утробата на реална или сурогатна майка.

Този метод позволява да се избегнат дефектни митохондрии и да се защити бебето от редица тежки генетични заболявания

Независимо от успешното приключване на всички опити, самият факт, че операцията е била направена тайно с човешки зародиш, предизвика вълна от критики от страна на политици и учени, включително и на самият Миталипов. Новите опити на неговия екип показват, че малка част от увредените митохондрии все пак попадат в новата клетка, заедно с ядрото, което прави тази процедура не така безопасна, както смятаха по-рано биолозите.

- реклама -