Снимка: pixabay.com

Зачестяват случаите на късогледство при деца заради COVID пандемията

Според нови изследвания ограниченията, въведени заради COVID пандемията, се отразяват неблагоприятно на детското зрение. Това се дължи на онлайн обучението и на забавленията на закрито, включващи повече гледане на телевизия и играенето на видеоигри. Отчита се драстично повишение на случаите на късогледство при най-малките.

Проучването, цитирано от „Гардиън,“ сравнява резултати от очни прегледи на 120 000 деца между 6 и 8-годишна възраст. Те са разделени на две групи, като едните са изследвани през 2015 г., а другите  между края на 2019 г. и 2020 г.

Учените откриват, че приблизителната годишна честота на късогледство е скочила до 30% в групата от COVID времето. За сравнение в групата преди пандемията случаите са били малко под 12%. Това предполага 2,5 пъти увеличение на късогледството.

Лекари съветват дистанцията между устройството и очите да е най-малко 35 см. Единодушни са, че всички екрани трябва да се изключват най-малко един час преди лягане. Редовните профилактични прегледи подпомагат по-ранното откриване на проблема и водят до по-успешното му коригиране.

Източник: БТВ

- реклама -