бащи, уволнение

Защитават от уволнение младите бащи

Бащи на деца до 3 годишна възраст, също както майките им да бъдат защитени от уволнение. Такава поправка в Кодекса на труда са внесли от БСП, става ясно от съобщение на Народното събрание. Левите настояват трудовите права и на двамата родители да бъдат уеднаквени.

БСП: „България е в тежка демографска криза. Според данните на националната статистика, населението устойчиво застарява и намалява.“

Според левицата, забраната за уволняване на бащите ще бъде допълнителна гаранция, че семейството ще разполага с достатъчно финанси за отглеждането и възпитанието на децата. Бащите няма да могат да бъдат отстранявани от работа от периода на бременността на майката до навършването на третата година на детето.

Защитата ще важи и за небиологичните бащи, които живеят на съпружески начала с майката.

„Социалната защита на бащата е от изключително значение, тъй като в повечето български семейства бащата е основният фактор, който осигурява финансова стабилност при отглеждането на деца. Рискът от уволнението му в периода до навършване на тригодишна възраст на децата, предизвиква несигурност в българските семейства и това ги демотивира да създават ново поколение.“ – мотивират се от БСП.

Идеята на левите тепърва ще бъде дискутирана и гласувана от Народното събрание. Защитата за татковците ще бъде въведена само ако събере достатъчно подкрепа и от останалите политически сили.

- реклама -