лекарства

Забраняват паралелния износ на лекарства, които не достигат у нас

Забрана върху износа на лекарства, за които е установен недостиг у нас.

Рестрикцията гласуваха депутатите гласуваха окончателно с поправките в Закона за лекарствата, които засягат паралелната търговия.

С промените се създава електронна система за подаване на информация от производители, търговци на едро, аптеки и болници. Ще се следят количествата на медикаментите, за които касата плаща и при недостиг на някое, системата автоматично ще подава сигнал. Така ще се оформя списък с дефицитите.

„Този списък ще означава, че наличните в него продукти няма да бъдат изнасяне от търговците, които се занимават легално с тази търговия“, д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ.

Ако количеството от някое лекарство задоволява по-малко от 65 на сто от потребностите у нас за месец, то ще влиза в забранителния списък. А когато количествата се нормализират, забраната за износ ще пада.

Според паралелните търговци, които имат онлайн платформа за сигнали за липси, разковничето е другаде.

„Не износът е проблемът, а липсата на внос. 53% от нашите сигнали не биха били факт, ако имаше достатъчно внос“, заяви Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства за bTV.

Глобата за износ на лекарство от списъка за недостиг е от 50 до 100 хиляди лева.

- реклама -