Гуайдо

Забраняват на Гуайдо да напуска Венецуела заради банковите сметки, които САЩ прехвърли в негови ръце

Главният прокурор на Венецуела поиска от Висшия съд да забрани на Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на страната, да напуска пределите ѝ и да замрази сметките му.

Този ход дойде, след като САЩ прехвърлиха контрола над сметките на Венецуела в американски банки в ръцете на Гуайдо, за да предотвратят тяхното източване в случай, ме Николас Мадуро падне от власт.

По-рано Гуайдо заяви, че поема контрола над чуждестранните сметки на страната, за да спре Мадуро от източването им.

САЩ: Не пътувайте до Венецуела

САЩ призоваха гражданите си да избягват пътуването до разкъсваната от криза Венецуела, заради риска от арести, престъпността и ограничените възможности за помощ на американското посолство.

Не пътувайте до Венецуела заради престъпността, масовите безредици, лошата здравна инфраструктура и възможността арестуване и задържане на американски граждани”, написаха от държавния департамент на страната в своя съветник за пътуването.

„Има недостиг на храна, електричество, вода, лекарства и лекарска помощ в по-голямата част от Венецуела”, се казва още там.

Това е единствената страна в района, която е обозначена с „4 степен” предупреждение против пътуване, като по този начин я поставя в една графа с воюващите Сирия и Йемен.

- реклама -