Забраняваните книги, Хеликон поредица цензура

Забраняваните книги: „Хеликон“ припомня историята на цензурата и недалновидните издатели

Шедьоврите ще се продават с отстъпка и малко история

Веригата книжарници „Хеликон“ поде нова инициатива, наречена „Забраняваните книги“. На специални щандове читателите могат да се запознаят със световноизвестни литературни заглавия, които са били цензурирани през годините.

Над 20 са заглавията, включени в списъка. И докато за някои от тях се знае, че са предизвикали скандал навремето, за други е повече от изненадващо, че са били отхвърлени.

Такива са например любими детски книги като „Магьосникът от Оз“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. „Алиса в Страната на чудесата“ е била нежелана в Китай заради говорещите животни. „Хари Потър“ също е в списъка заради факта, че множество издателства са отказали на авторката му да го публикуват.Забраняваните книги

Сред „Забраняваните книги“ са заглавия като „1984. Фермата на животните” на Оруел, „Лолита” на Набоков, „Отнесени от вихъра“ на Мичъл. „Спасителят в ръжта”  Селинджър, „На Западния фронт нищо ново” на Ремарк, „Одисей” на Джойс и „Моята борба“ на Хитлер са част от цензурираните произведения на литературата.Забраняваните книги

Тези шедьоври на словото ще се предлагат с отстъпка. Към всяка една книга ще има и кратка информация кой и по какви причини е отхвърлял съществуването й.

- реклама -