Забраниха полетите над Далас, има съмнения за поставени бомби

Американската федерална авиация ограничи полетите над Далас. Там по-рано четирима полицаи бяха убити, а 11 ранени по време на протести срещу полицейското насилие срещу афроамериканци.

„Пилоти не могат да извършват полети в тази зона“, съобщиха от службата. „Разрешени във въздушното пространство са само помощни военновъздушни операции под ръководството на полицията в Далас“, се казва още в съобщението.

Ограниченията са в сила до 11.30 GMT и обхващат радиус от 2,5 морски мили.

Властите в Далас посочват, че към момента са задържани трима заподозрени във връзка с убийствата на полицаите.

Съобщава се за открит съмнителен пакет в близост до мястото, където е задържан вторият заподозрян. На мястото има изпратени специални екипи на силите за сигурност.

Според полицията единият от задържаните твърди, че е поставил бомби.

Полицията работи и по версията тероризъм.

Директорът на полицията в Далас Дейвид Браун посочи, че по всяка вероятност убийствата на полицаите са “стрелба от засада”. По думите му в тях са участвали двама души снайперисти, които са стреляли от по-високи позиции.

Повод за протестите

Протестите избухнаха след двете отделни убийства на двама чернокожи от полицаи в Луизиана и Минесота.

През последното денонощие в много големи американски градове се събраха големи групи протестиращи. Повод за недоволството им станаха двете убийства на чернокожи от полицаи

В щата Минесота в сряда полицаи застреляха 32-годишния чернокож Филандо Кастиле. Той бе ранен с няколко изстрела на волана на колата си, след като бе спрян от пътни полицаи. В автомобила, освен Кастиле, бяха жена и дете.

Кастиле почина в болница от раните си.

Инцидентът се случи скоро, след като Министерството на правосъдието в САЩ започна разследване на убийството във вторник от двама полицаи на 37-годишния чернокож Елтън Стърлинг в град Батън Руж, щата Луизиана.

- реклама -