Навални

Забраниха на руския опозиционер Алексей Навални да напуска Русия

Руският опозиционер Алексей Навални съобщи в Туитър, че му е забранено да напуска Русия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Навални е трябвало да излети за Франция, за да чуе в четвъртък решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по негови жалби, но е бил спрян на летището.

„Пристигнах на летището, за да отпътувам за огласяване на решението на Европейския съд по моето дело. На граничния контрол ми взеха паспорта“ за извършване на специална проверка“, написа Навални. След това служителите на граничния контрол му казали, че съгласно разпореждане на съдебни пристави му е забранено да напуска Русия.

„Има някакво писмо, че ми е забранено да напускам страната, но не се дава обяснение защо“, посочва Навални.

ЕСПЧ трябва да се произнесе по въпроса дали многобройните арести на опозиционера са били политически мотивирани. Това може сериозно да разтревожи Кремъл, който се стреми да маргинализира изявите на най-изявения политически опонент на Владимир Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Адвокатът на Навални Иван Жданов днес публикува в интернет копие от разпореждането за забрана за напускане на страната, в което няма дата и не се дават никакви подробности.

В миналото две съдебни дела пречиха на Навални да пътува, но забраната бе вдигната през пролетта на миналата година, когато трябваше да замине в Испания за спешно лечение.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър.

- реклама -